20080626_amsterdam_08-150Amsterdam – Op een bedrijventerrein aan de Klimopweg in Amsterdam-Noord is donderdagmiddag rond 15.00 een grote brand uitgebroken. Het vuur en de rook was vanuit de verre omgeving te zien. De rook verspreidde zich ook over Oud Floradorp. Daar zijn een aantal woningen ontruimd. Panden van onder meer Gamma, Leen Bakker en Halfords zijn in vlammen opgegaan. De brand was iets na zessen onder controle.

Veel rookontwikkeling
Het vuur ging over twee verdiepingen omhoog, de rook tot honderden meters en was zelfs tot in Obdam zichtbaar. De rook verspreidde zich ook over Floradorp. Daar wonen veel ouderen en er werd een evacuatieplan in werking gesteld. Zo’n 50-60 woningen zijn ontruimd, naast een school en een kinderdagverblijf. De politie probeerde de honderden toekijkers weg te sturen, om het de hulpdiensten makkelijker te maken.

Gecontroleerd blussen
Omliggende korpsen werden ingeschakeld om te assisteren bij de brand, die oversloeg naar naastgelegen panden van onder meer TNT Post, Halfords en Gamma. Een blusboot die toevalligerwijze met een rampenoefening bezig was heeft zich ook gemeld. 39 lichtgewonden, onder wie 19 politieagenten, konden ter plekke worden behandeld. Er werd gecontroleerd geblust, een indicatie dat de panden door de brandweer al waren opgegeven.

Foto Zeer grote brand winkelcenturm aan de Klimopweg in Amsterdam-Noord
Foto Zeer grote brand winkelcenturm aan de Klimopweg in Amsterdam-Noord
Foto Zeer grote brand winkelcenturm aan de Klimopweg in Amsterdam-Noord
Foto Zeer grote brand winkelcenturm aan de Klimopweg in Amsterdam-Noord
Foto Zeer grote brand winkelcenturm aan de Klimopweg in Amsterdam-Noord
Foto Zeer grote brand winkelcenturm aan de Klimopweg in Amsterdam-Noord
Foto Zeer grote brand winkelcenturm aan de Klimopweg in Amsterdam-Noord
Foto Zeer grote brand winkelcenturm aan de Klimopweg in Amsterdam-Noord
Foto Zeer grote brand winkelcenturm aan de Klimopweg in Amsterdam-Noord
Foto Zeer grote brand winkelcenturm aan de Klimopweg in Amsterdam-Noord