GGD Kennemerland presenteert unieke Ambulance Nieuwe Stijl
Haarlem – GGD Kennemerland presenteert maandag 24 november de ‘Ambulance Nieuwe Stijl’, kortweg ANS. Dit bijzondere voertuig is ontwikkeld door samenwerking tussen verschillende ambulancediensten. Bij de ontwikkeling van deze nieuwe hoogwaardige ambulance voor Nederland is veel aandacht besteed aan comfort, veiligheid en ergonomie van de patiënt en de hulpverlener. Naast de aanschaf van de ANS, heeft GGD Kennemerland zeven ambulances ingeruild voor nieuwe. Het wagenpark bestaat nu uit negen ambulances, twee ambulancemotoren en twee ambulancefietsen.


Ambulance Nieuwe Stijl
Wat de ANS uniek maakt, is dat deze volledig is ontworpen als ambulance. De meeste ambulances die in Nederland rondrijden, zijn gebaseerd op transportwagens. Deze ambulances zijn ingericht op alles wat de ambulancemedewerker nodig kan hebben, maar wel binnen de grenzen van een al bestaand voertuig. Bij de ANS staan patient en hulpverlener centraal. Zo zijn allerlei medische hulpmiddelen uit het zicht van de patiënt verwerkt, maar wel goed bereikbaar voor de verpleegkundige. Andere verbeteringen zijn: een lage en ruime instap, de stahoogte in de patientruimte en goede mogelijkheid om zittend te werken. Er is optimale opbergruimte voor alle benodigde hulpmiddelen en medicatie. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de hulpmiddelen voor ongevallen, zoals verkeersongelukken of vallen van grote hoogte, in een ruimte bij elkaar worden opgeborgen, in plaats van verspreid door de ambulance. Ook is het weggedrag van de ANS beter dan van de reguliere ambulances. Dit zorgt voor een beter comfort voor de patiënt.


Pilot
De Ambulance Nieuwe Stijl is een landelijk project. De ANS van GGD Kennemerland is de eerste in Noord-Holland. Op dit moment rijden er twaalf van deze ambulances rond in Nederland. In totaal worden twintig van deze voertuigen opgeleverd. Ze worden als pilot een jaar lang gevolgd en aangepast. Zo wijst de praktijk uit of de ANS inderdaad zoveel voordelen biedt ten opzichte van de reguliere ambulances.[ad#co-1]