20081125_beatrix_03-150
Haarlem – Hare Majesteit de Koningin onthulde op dinsdag 25 november 2008 een nieuw glas-in-loodraam in de Grote of St.Bavokerk in Haarlem. Het raam is een ontwerp van de Haarlemse glazenier Michel van Overbeeke en heeft als titel ‘Vrede en Verdraagzaamheid’.

In 1998 heeft de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk het initiatief genomen tot het plaatsen van dit raam. Aanleiding was destijds de aankomende millenniumwisseling. Het oorspronkelijke venster is gemaakt namens de graaf van Oostervant en namens Frank van Borssele, vader resp. echtgenoot van Jacoba van Beieren (1401-1436). Nadat dit verloren ging zijn er vele pogingen ondernomen om nieuw glas geplaatst te krijgen, met name vlak na de oorlog toen in vele Nederlandse steden bevrijdingsramen werden aangeboden. Door onder meer geldgebrek is het er toen niet van gekomen. De titel van het glas verwijst naar de worsteling van toen en de problemen van nu.

Door de straffe wind moest Beatrix haar hoedje wel goed vasthouden, het scheelde niet veel of hij was afgewaaid.