mvb_5319-150HFC Haarlem heeft het tweede portret van een oud-speler van de club onthuld. De serie zal in totaal uit vijf portretten bestaan, allen uit verschillende periodes van de rijke voetbalgeschiedenis van de club. Nadat met de onthulling van het portret van Haarlem-legende Kick Smit de serie werd geopend, was het nu de beurt aan Beer Wentink. Wentink speelde in de periode van 1963 tot en met 1978 maarliefst 524 wedstrijden voor de club, zijn enige broodheer in het betaalde voetbal.

“Vroeger merkte je niet of er interesse was. Dat was een spel tussen de technische bestuursleden van de club. Ik heb later wel eens gehoord dat Vitesse en ADO interesse hadden, maar daar wist ik toen niks van. Overigens hoefde ik ook niet zo nodig weg hoor.” Wentink maakte diverse promoties en degradaties mee en werkte in de 15 seizoenen dat hij uitkwam voor de roodbroeken met vele spelers en trainers, zoals Edward Metgod, Barry Hughes, Martin Haar en Bobby Vosmaer. “De beste speler waarmee ik ooit gespeeld heb, was denk ik wel de jonge Johnny Metgod, die slechts één seizoen bij Haarlem speelde.”

Wentink, nog altijd zeer betrokken bij de club, werd in een speciale talkshow eerst ondervraagd over zijn tijd als voetballer bij Haarlem, alvorens hij het portret mocht onthullen in bijzijn van zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Andere gasten in de talkshow waren Marcel Goedhart, schrijver van het boek ‘mijn dochter zit op voetbal’ en diens broer Edwin, voormalig clubarts van HFC Haarlem en nu sportarts bij AZ.

Foto: Michel van Bergen
Foto: Michel van Bergen
Foto: Michel van Bergen