Samenwerkingsovereenkomst KG-mortuarium en regiopolitieHet mortuarium van het Kennemer Gasthuis (KG) gaat per direct fungeren als hét politiemortuarium van de regio Kennemerland. Dat betekent dat alle overledenen uit Kennemerland waarbij nog geen natuurlijke doodsoorzaak is vastgesteld voor een uitwendig onderzoek (postmartale schouw) daar terechtkomen. Op jaarbasis betreft het 120 van de in totaal 350 forensische slachtoffers. Op 26 januari ondertekenden divisiechef regionale recherche Kennemerland Sjaak de Bruijn en bestuursvoorzitter Harry Luik van het KG de betreffende samenwerkingsovereenkomst

De sinds 2003 bestaande samenwerking tussen het KG en de regiopolitie – het mortuarium werd door de politie ingezet als schouwcentrum – gaat hiermee een nieuwe fase in. De tussen de politie en de medewerkers van het KG-mortuarium opgebouwde kennis en ervaring warden hiermee optimaal benut. Bovendien krijgt de samenwerking met de per 1 januari geldende nieuwe forensisch-technische normen (FT-normen) een kwaliteitsimpuls. Aan de normering moeten zowel forensisch rechercheurs, forensisch artsen, begrafenisondernemers als mortuariumpersoneel zich houden wanneer ze te maken krijgen met een stoffelijk overschot. Deze normen zorgen voor een nog hogere kwaliteit en efficiency in de gehele keten van het opsporen en veiligstellen van uiteen opende sporen. Met de nieuwe normen is vastgelegd hoe op een plaats delict en tijdens het verpakken, vervoeren en opslaan van het stoffelijk overschot gehandeld moet worden.

Sjaak de Bruijn zegt hierover: “Deze overeenkomst is een logische stap in een reeds jarenlange samenwerking met het mortuarium van het Kennemer Gasthuis. In de voorbereidingen om te voldoen aan de nieuwe FT-normering is dit een laatste schakel. De zowel bij de politie als het KG-mortuarium aanwezige kennis en ervaring wordt hiermee optimaal benut. Op deze wijze beschikken wij over een hoogmodern en gecertificeerd politiemortuarium voor de gehele regio. ”

Harry Luik voegt hieraan toe: “Het KG is het enige ziekenhuis in de regio dat een mortuarium in eigen beheer heeft. Dit is een bewuste keuze omdat wij op die manier onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Voor deze nieuwe, uitgebreidere samenwerking heeft de regiopolitie ons geholpen te voldoen aan de FT-normen. Zo is er bijvoorbeeld een sluis gekomen waar je je moet omkleden voordat je de onderzoeksruimte binnengaat. Allemaal maatregelen om sporencontaminatie bij niet-natuurlijk overlijden te voorkomen”.

Foto: Michel van Bergen
Foto: Michel van Bergen
Foto: Michel van Bergen
Foto: Michel van Bergen
Foto: Michel van Bergen
Foto: Michel van Bergen
Foto: Michel van Bergen