Foto Haarlem-speler Kleton onthuldHaarlem – Vrijdagavond 1 mei is in de bestuurskamer van HFC Haarlem het portret van Gerrie Kleton onthuld. Daarmee is Kleton de derde oud-speler in de eregalerij van de roodbroeken. Eerder werden portretten van Kick Smit en Beer Wentink onthuld. Het portret van de in 2006 overleden Kleton is onthuld door zijn vrouw Els, in bijzijn van hun beide dochters, voormalig ploeggenoten en zijn trainer in zijn Haarlemse periode: Barry Hughes.

Gerrie Kleton speelde in de jaren ’70 en ’80 bij HFC Haarlem en staat bekend als de regisseur van het ‘Gouden’ Haarlem-team dat begin jaren ’80 zelfs Europees voetbal speelde. Op de door Poppe de Boer gemaakte foto is Kleton in actie tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax in het seizoen 1984/1985. Op de achtergrond is Frank Rijkaard herkenbaar.

De onthulling was een onderdeel van de talkshow ‘HFC Haarlem onder de leden’, die voor de leden van de club wordt georganiseerd. De gasten van de talkshow waren, naast Barry Hughes en Els Kleton, oud-Haarlemspeler Martin Haar en Volkskrant-columnist Paul Onkenhout. Onkenhout las een column voor aan de hand van zijn herinneringen aan Kleton, waarbij hij de wedstrijd aanhaalde waarin Johan Cruijff zijn rentree voor Ajax maakte. Naast de voetbalkwaliteiten van Kleton, memoreerden de tafelgasten nadrukkelijk aan zijn prettige persoonlijkheid.

Barry Hughes haalde Kleton van Ajax naar Haarlem. “Bij Ajax had hij Piet Keizer voor zich en speelde hij niet veel. We hadden een goede band met Ajax, en konden vaak spelers goedkoop van hen overnemen. Destijds hebben we Gerrie voor zesduizend gulden gehaald. Daar was ik goed in, spelers goedkoop halen, beter maken en verkopen. Na een seizoen hebben we hem voor honderdduizend gulden verkocht aan Cercle Brugge”. Hoewel het Kleton in België voetballend goed afging, keerde hij na een jaar terug naar Haarlem. Martin Haar, jarenlang aanvoerder van de roodbroeken, gaf aan dat de ploeg graag een stapje harder deed, zodat Kleton ruimte had om te voetballen. “Het was erg prettig om met Gerrie te spelen. Als trainer Hans van Doorneveld hem om tactische redenen buiten de ploeg liet, ging ik zijn kantoortje in om daar over in gesprek te gaan. Negen van de tien keer speelde hij dan alsnog”.

In 2007 keerde de ploeg van begin jaren ’80 terug naar Moskou, om een Memorial Match tegen het Spartak Moskou uit die tijd te spelen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers die 25 jaar eerder vielen bij het onderlinge treffen tussen beide ploegen. Het shirt met nummer 10, het rugnummer van Gerrie Kleton, werd in die wedstrijd niet gedragen maar hing wel in de kleedkamer uit respect voor en ter nagedachtenis aan Kleton. Ook in de bestuurskamer van HFC Haarlem wordt de herinnering aan Kleton met het onthullen van de foto levend gehouden.

Foto Onthulling foto Gerrie Kleton in bestuurskamer HFC Haarlem
Foto Onthulling foto Gerrie Kleton in bestuurskamer HFC Haarlem
Foto Onthulling foto Gerrie Kleton in bestuurskamer HFC Haarlem
Foto Onthulling foto Gerrie Kleton in bestuurskamer HFC Haarlem