Condoommuur op bevrijdingsfestivalsHaarlem – Op het hoofdpodium van Bevrijdingspop ontving bestuursvoorzitter P.J. van der Ham van de Kunstijsbaan Haarlem de Groene Mug. Wethouder Maarten Divendal, onder meer verantwoordelijk voor Milieu, reikte de bokaal voor de eerste keer uit. Deze bokaal wordt ieder half jaar uitgereikt aan een Haarlemmer of een Haarlemse organisatie die zich sterk maakt voor een duurzame stad.

Kunstijsbaan Haarlem ontving de wisselbokaal vanwege de warmteterugwinning van de ijsproductie. Kunstijsbanen gebruiken veel energie, zijn milieubelastend en gevaarlijk door gebruik van ammoniak. De Kunstijsbaan Haarlem is de eerste vierhonderd meter kunstijsbaan in de wereld die met kooldioxide wordt gekoeld. Alleen voor de centrale koudeopwekking wordt nog ammoniak gebruikt. Dit betekent een vermindering van ammoniak van 7.000 kg naar 1.800 kg per jaar. Daarnaast wordt de warmte die vrijkomt door het maken van ijs gebruikt voor het verwarmen van het complex. En worden door de ijsbaan regelmatig energiezuinige maatregelen getroffen. Zoals onlangs de aanschaf van energiezuinige verlichting en een energiebesparend koelsysteem.

IJsbaan Haarlem mag de wisselbokaal houden tot oktober 2009 en zal samen met wethouder Maarten Divendal bedenken aan wie (persoon of organisatie) de wisselbokaal doorgegeven wordt.

Foto Kunstijsbaan Haarlem winnaar van de Groene Mug
Foto Kunstijsbaan Haarlem winnaar van de Groene Mug
Foto Kunstijsbaan Haarlem winnaar van de Groene Mug
Foto Kunstijsbaan Haarlem winnaar van de Groene Mug
Foto Kunstijsbaan Haarlem winnaar van de Groene Mug