Gemeente Haarlem introduceert stopverboden bij basisscholenHaarlem – De Gemeente Haarlem introduceert stopverboden bij basisscholen om de veiligheid van kinderen bij het halen en brengen te vergroten. Wethouder Divendal onthulde dinsdagmorgen het eerste stopverbod bij de Koningin Emmaschool aan de Raafstraat / Roerdomplein.

Het halen en brengen van kinderen per auto levert bij veel scholen problemen op. Door de chaotische situatie die ontstaat tussen auto’s, fietsers, voetgangers en spelende/rondrennende kinderen kunnen potentieel gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom wordt er nu bij een aantal scholen een stopverbod gerealiseerd op haal- en brengtijden. Bij de scholen wordt erop aangedrongen om de ouders aan te moedigen hun kinderen per fiets of lopend naar school te brengen. De Koningin Emmaschool krijgt als eerste het stopverbod, binnenkort gevolgd door de St Bavo school en de Beatrixschool. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden en verkeerssituaties momenteel bij de andere scholen in Haarlem. Per school wordt bekeken of een stopverbod effectief en mogelijk is.

Wat is er aan de hand rond de Koningin Emmaschool: ‘s morgens en ’s middags worden vele kinderen door hun ouders per auto naar school gebracht, of daar opgehaald. In de gedeelten van de Raafstraat en de Kievitstraat rond het Roerdompplein waar de kinderen in- en uitstappen staan op die momenten vele auto’s al dan niet half op de stoep geparkeerd. Deze wijze van parkeren kan voor de kinderen verkeersonveilige situaties opleveren wanneer zij tussen de auto’s door over moeten steken. Voor fietsende kinderen vormt de beperkte ruimte gecombineerd met passerende voertuigen evenals de parkerende en wegrijdende auto’s een potentieel gevaar omdat zij hier niet op bedacht zijn. Zij kunnen niet zoals volwassenen over de auto’s heen kijken om de verkeerssituatie te overzien.
Om deze potentieel gevaarlijke situaties te voorkomen en de kinderen veilig te kunnen laten over steken stelt de gemeente een stopverbod in tussen 08:00 en 09:00 en tussen 15:00 en 16:00 op het gedeelte van de Kievitstraat tussen het oostelijke gedeelte van het Roerdompplein, op het gedeelte van de Raafstraat tussen de Kievitstraat en de Kanariestraat en op de Kanaristraat tussen de Raafstraat en de Leeuwerikstraat. Ook zal bij de ouders aandacht worden gevraagd voor de kinderen te voet of per fiets halen en brengen, dit in verband met de veiligheid van hun eigen kinderen.

Daarnaast worden een aantal kinderen dagelijks opgehaald door de naschoolse opvang. Om ervoor te zorgen dat deze minibusjes een plek vinden waar ze op de kinderen kunnen wachten zullen aan de Kievitstraat tussen de Havikstraat en het Roerdompplein drie plaatsen worden gereserveerd tussen 15:00 en 16:00 uur en op de Kanaristraat nabij de kruising met de Leeuwerikstraat één plaats.

Foto Gemeente Haarlem onthult eerste stopsverbodbord
Foto Gemeente Haarlem onthult eerste stopsverbodbord
Foto Gemeente Haarlem onthult eerste stopsverbodbord
Foto Gemeente Haarlem onthult eerste stopsverbodbord
Foto Gemeente Haarlem onthult eerste stopsverbodbord