Minister Ronald Plasterk opent tentoonstelling Noachs ark in TeyHaarlem – Met een mini-Darwin college opende Ronald Plasterk, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, woensdagmiddag de tentoonstelling Noachs ark. Op weg naar Darwin in Teylers Museum.

Al eeuwenlang proberen geleerden het geheim te doorgronden van het ontstaan van de aarde, en hoe het leven zich ontwikkelt. Over deze zoektocht gaat Noachs ark. Op weg naar Darwin in Teylers Museum. In de zomertentoonstelling voor jong en oud is er volop aandacht voor het verhaal van de ark van Noach, de wereld van de wetenschap en het fascinerende spanningsveld daartussen. Blikvangers zijn een versteende zondige mens – een slachtoffer van de zondvloed -, spectaculaire fossielen en een levensecht mammoetje uit de ijsgrond. Ook kunnen bezoekers genieten van prachtig verluchte bijbels, prenten, tekeningen en eeuwenoude boeken uit Teylers bibliotheek. Voor kinderen is er een echt laboratorium waar ze als jonge geleerden proefjes kunnen doen. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het Darwinjaar 2009 dat de 200ste geboortejaar van Charles Darwin (1809 – 1882) viert.

Toen Teylers Museum in 1784 zijn deuren opende had vrijwel niemand nog getwijfeld aan de Goddelijke schepping als verklaring voor het ontstaan van leven op aarde. Met de opkomst van de geologische wetenschappen aan het eind van de 18de eeuw ontstonden de eerste twijfels. De aarde zou wel eens veel ouder kunnen zijn dan 6000 jaar. En, waren fossielen wel de restanten van de zondvloed? Waarom waren er geen mammoeten meer? Waarnemingen van onderzoekers congrueerden niet met de Bijbel.
De ark van Noach, die tijdens de zondvloed het leven redde van mens en vele diersoorten, vormt het startpunt van de expositie. Bezoekers eindigen hun ontdekkingstocht bij de ‘Beagle’, het schip waarop Darwin de kennis verzamelde die zou leiden tot zijn beroemde publicatie On the Origin of Species (1859). Aan de hand van topstukken uit de eigen collectie wordt ook aandacht besteed aan theorieën als het catastrofisme, het idee dat de wereld verschillende tijdperken kent die steeds worden afgesloten met een catastrofale vernietiging van al het leven.

Voor jonge bezoekers is er veel te ontdekken in het speciaal voor hen ingerichte laboratorium. Hier mogen de handen uit de mouwen! Met speelgoedarkjes, computerspelletjes en filmpjes leren ze alles over fossielen en de ontwikkeling van het leven op aarde. De knorrige mammoet Manny uit Ice Age die ze zien in de filmhoek, lijkt voor even echt te bestaan: een levensechte babymammoet met huid en haartjes wordt naast het laboratorium gepresenteerd. Het mammoetje is in 2007 tijdens een expeditie uit de Siberische ijsgrond opgegraven, waar het meer dan 37.500 jaar had gelegen. Nooit eerder was de reconstructie van dit mammoetfossiel te zien in een Nederlands museum.

Foto Opening Minister Ronald Plasterk Teylers Museum Haarlem
Foto Opening Minister Ronald Plasterk Teylers Museum Haarlem
Foto Opening Minister Ronald Plasterk Teylers Museum Haarlem
Foto Opening Minister Ronald Plasterk Teylers Museum Haarlem
Foto Opening Minister Ronald Plasterk Teylers Museum Haarlem
Foto Opening Minister Ronald Plasterk Teylers Museum Haarlem
Foto Opening Minister Ronald Plasterk Teylers Museum Haarlem
Foto Opening Minister Ronald Plasterk Teylers Museum Haarlem
Foto Opening Minister Ronald Plasterk Teylers Museum Haarlem
Foto Opening Minister Ronald Plasterk Teylers Museum Haarlem