Robert ten Brink start Estafette voor Wereldmoeders in HaarlemHaarlem – Op zaterdag 5 september startte de estafette voor wereldmoeders in de gemeente Haarlem. Het doel van deze estafette door heel Nederland is: Meer aandacht krijgen om moedersterfte wereldwijd terug te dringen. Jaarlijks sterven meer dan een half miljoen vrouwen in het kraambed, terwijl dit door medische hulp en kraamzorg voorkomen had kunnen worden. Internationale gezondheidsorganisatie Simavi, die in de armste delen van ontwikkelingslanden werkt met moeders aan een betere gezondheid, loopt samen met bekende en onbekende Nederlanders in 21 millenniumgemeentes om vrouwen in ontwikkelingslanden een stem te geven. Robert ten Brink en wethouder Hilde van der Molen hebben in Haarlem de estafette voor wereldmoeders gestart.

“Ik heb ruime ervaring met zwangerschappen, “ zegt tv-presentator Robert ten Brink. “Ik weet als geen ander dat veilige zwangerschappen en goed drinkwater een veilige basis vormen voor een kind en moeder. Het onderwerp van de estafette is daarom belangrijk en omdat mijn dochter ook zwanger is, maakt dit de estafette nog specialer. Het maakt de cirkel rond om aandacht te geven aan het onderwerp moedersterfte.”

Elk jaar sterven ruim 500.000 vrouwen tijdens de zwangerschap of de bevalling. 99% van deze vrouwen woont in ontwikkelingslanden. In 2015 moet het percentage vrouwen dat overlijdt in het kraambed met 75 procent zijn gedaald; dat is millenniumdoel 5. Zoals het nu gaat, wordt dat niet gehaald. Om deze vrouwen een stem te geven en hun verhalen hier in Nederland te laten doorklinken, organiseert Simavi samen met tijdschrift esta, de millenniumgemeenten, VNG international, de Nationale Postcode Loterij en Wellwater de estafette voor wereldmoeders die van 5 tot 26 september door Nederland trekt. De estafette start op 5 september in Haarlem en gaat daarna naar, Maastricht, Gemert-Bakel, Groningen, Hoogeveen, Teylingen, Culemborg, Beuningen, IJsselstein, Wassenaar, Hengelo, Heerenveen, Sneek, Zaanstad, Goes, Leerdam, Meppel, Utrecht, Almelo, Hoorn en eindigt op 26 september in Den Haag.

Foto Robert ten Brink start Estafette voor Wereldmoeders op de Oude Groenmarkt in Haarlem
Foto Robert ten Brink start Estafette voor Wereldmoeders op de Oude Groenmarkt in Haarlem
Foto Robert ten Brink start Estafette voor Wereldmoeders op de Oude Groenmarkt in Haarlem
Foto Robert ten Brink start Estafette voor Wereldmoeders op de Oude Groenmarkt in Haarlem
Foto Robert ten Brink start Estafette voor Wereldmoeders op de Oude Groenmarkt in Haarlem
Foto Robert ten Brink start Estafette voor Wereldmoeders op de Oude Groenmarkt in Haarlem
Foto Robert ten Brink start Estafette voor Wereldmoeders op de Oude Groenmarkt in Haarlem