Monumentaal Haarlem ‘op de kaart’  geopend door wethouder ChrisHaarlem – In het kader van de Open Monumentendagen en het themajaar Haarlem Monumentaal 2009 verzorgt Antiquariaat De Vries & De Vries van 10 t/m 30 september 2009 een bijzondere expositie: ‘Haarlem op de kaart’. Uit de collectie van het antiquariaat is een fraaie selectie samengesteld van prenten en kaarten waarop monumenten en stadsgezichten uit de 16e tot begin 20e eeuw te zien zijn. Tevens heeft City Marketing Haarlem een nieuwe folder ontwikkeld: ‘Haarlem op de kaart’ – wandelen langs markante monumenten.

Expositie ‘Haarlem op de kaart’
De kaarten laten op mooie wijze de ontwikkeling van Haarlem zien: van de belegering door de Spanjaarden tijdens ‘Het beleg van Haarlem’ (uit 1572) tot een kaart uit 1904 waarop de Haarlemse industrie en nijverheid wordt getoond. Gebouwen zijn op diverse manieren weergegeven: natuurgetrouw, geromantiseerd of juist bezien vanuit het historisch karakter. Eventuele veranderingen aan bekende monumenten door de tijd heen zijn goed waarneembaar. Ook zijn er gravures van bekende monumenten te zien
en prenten gemaakt door Haarlemmers zoals Romeyn de Hooghe, Pieter Saenredam en Hendrik Spilman.

Een expositie die de schoonheid van Haarlem door de eeuwen heen laat zien!

De opening van de expositie gebeurde op een zeer ludieke manier. Wethouder Chris van Velzen pakte een datpijl en worp deze in de kaart van Haarlem.

Foto Wethouder Chris van Velzen opent Monumentaal Haarlem ‘op de kaart’
Foto Wethouder Chris van Velzen opent Monumentaal Haarlem ‘op de kaart’
Foto Wethouder Chris van Velzen opent Monumentaal Haarlem ‘op de kaart’
Foto Wethouder Chris van Velzen opent Monumentaal Haarlem ‘op de kaart’
Foto Wethouder Chris van Velzen opent Monumentaal Haarlem ‘op de kaart’
Foto Wethouder Chris van Velzen opent Monumentaal Haarlem ‘op de kaart’
Foto Wethouder Chris van Velzen opent Monumentaal Haarlem ‘op de kaart’