Koninklijke erepenning voor Harmonie Sint MichaëlHeemstede – Op zondag 4 oktober heeft de Commissaris van de Koningin van Noord-Holland, de heer H.C.J.L. Borghouts, een koninklijke erepenning uitgereikt aan Harmonie Sint Michaël uit Heemstede. De uitreiking vond plaats tijdens het feestelijke jubileumconcert ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de harmonie in College Hageveld in Heemstede. De Heemsteedse muziekvereniging, opgericht op 4 oktober 1909, bestaat dan op de dag af 100 jaar.

Waardering
De Koninklijke Erepenning is een onderscheiding voor verenigingen en instellingen die tenminste 50 jaar (of een volgend meervoud van 25 jaar) bestaan. Uit de toekenning van de Koninklijke Erepenning aan Harmonie Sint Michaël blijkt de waardering voor de activiteiten van de vereniging. De harmonie brengt immers al een eeuw lang generaties Heemstedenaren bij elkaar en draagt bij aan het culturele leven in Heemstede.

Ontstaan St. Michaël
Het verhaal over het ontstaan van Harmonie Sint Michaël is inmiddels alom bekend. De Limburgse postbode Theo Tellings werd vanuit Thorn overgeplaatst naar Heemstede. Uit heimwee naar zijn oude Limburgse muziekvereniging richtte hij samen met een aantal collega-muzikanten een nieuwe harmonie op: Sint Michaël.
Het aantal muzikanten groeide al snel. Anno 2009 bestaat Harmonie Sint Michaël uit een harmonieorkest van 45 leden, een instaporkest van circa 23 leden voor mensen die nog niet zo lang een muziekinstrument bespelen en een “Klijn Örkest” dat bestaat uit 20 muzikanten.

Optredens
Sint Michaël is in Heemstede uitgegroeid tot een begrip. Niet alleen leerden veel Heemstedenaren hier in harmonie samen te spelen, er wordt ook met grote regelmaat opgetreden. Naast diverse uitvoeringen en concerten verzorgt Sint Michaël ook de muziek tijdens officiële gelegenheden als de aubade op Koninginnedag en de dodenherdenking op 4 mei. Het Klijn Örkest treedt op bij kleinschalige activiteiten, zoals de aankomst van Sinterklaas.

Foto Koninklijke erepenning voor Harmonie Sint Michaël, uitgereikt door Harry Borghouts
Foto Koninklijke erepenning voor Harmonie Sint Michaël, uitgereikt door Harry Borghouts
Foto Koninklijke erepenning voor Harmonie Sint Michaël, uitgereikt door Harry Borghouts
Foto Koninklijke erepenning voor Harmonie Sint Michaël, uitgereikt door Harry Borghouts
Foto Koninklijke erepenning voor Harmonie Sint Michaël, uitgereikt door Harry Borghouts
Foto Koninklijke erepenning voor Harmonie Sint Michaël, uitgereikt door Harry Borghouts
Foto Koninklijke erepenning voor Harmonie Sint Michaël, uitgereikt door Harry Borghouts
Foto Koninklijke erepenning voor Harmonie Sint Michaël, uitgereikt door Harry Borghouts
Foto Koninklijke erepenning voor Harmonie Sint Michaël, uitgereikt door Harry Borghouts