Oorlog en Vrede in het Noord Hollands ArchiefHaarlem – Tijdens de Week van de Geschiedenis (17 t/m 25 oktober 2009) organiseren meer dan 500 musea, archieven, bibliotheken en andere culturele instellingen speciale activiteiten voor een breed publiek rond het thema ‘Oorlog en Vrede’.

In Haarlem organiseerde het Noord-Hollands Archief rond en in de Janskerk in de Jansstraat op zondag 18 oktober 2009 een themamiddag met de titel ‘Oorlog en Vrede 1245-1945’.Van de Middeleeuwen tot en met de Tweede Wereldoorlog, een gevarieerd programma voor volwassenen en voor kinderen van 4-12 jaar.

Hoe oefenden de mannen het zwaardvechten en het boogschieten in de late middeleeuwen? Wat droegen zij als gevechtskleding? Wat kookten de vrouwen toen? Hoe gingen de ridders, adellijke dames, boeren en burgers gekleed in de periode 1245-1500? Hoe is het beleg van Haarlem verlopen toen de stad belegerd werd door de Spanjaarden in 1572? Wie waren de piraten en kapers in de 16de en 17de eeuw, die in oorlogstijd in opdracht van de regering schepen leeg roofden? Waarom en hoe liet men een verdedigingslinie rond Amsterdam bouwen in 1880? Wat bedoelt de schrijver Chris van der Heijden met ‘Grijs verleden’ wanneer hij het heeft over Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Op de themamiddag ‘Oorlog en Vrede 1245-1945’ wil het Noord-Hollands archief op deze vragen een antwoord geven in de vorm van demonstraties, lezingen, rondleidingen en een tentoonstelling.

Foto Oorlog en Vrede in het Noord Hollands Archief in Haarlem
Foto Oorlog en Vrede in het Noord Hollands Archief in Haarlem
Foto Oorlog en Vrede in het Noord Hollands Archief in Haarlem
Foto Oorlog en Vrede in het Noord Hollands Archief in Haarlem
Foto Oorlog en Vrede in het Noord Hollands Archief in Haarlem