Laurens van Krevelen ontvangt Laurens Janszoon Costerprijs 2009Haarlem – Vrijdagmiddag mocht Laurens van Krevelen de Laurens Janszoon Costerprijs in ontvangst nemen van burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem in de Gravenzaal van het stadhuis van Haarlem. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de wereld van het boek. Laurens van Krevelen was van 1972 tot 2001 hoofdredacteur en directeur van de gereputeerde uitgeverij Meulenhoff te Amsterdam. In de afgelopen veertig jaar vervulde hij talrijke functies in brancheorganisaties en in literaire en culturele verenigingen. Ook maakte hij zich verdienstelijk als vertaler en essayist, onder andere op het gebied van het surrealisme.

De Laurens Janszoon Costerprijs wordt om de twee jaar uitgereikt door de Stichting Laurens Janszoon Coster. De vorige winnaars van de prijs waren filmmaker Hans Keller (2005) en letterontwerper Bram de Does (2007). In het verleden werden onder anderen uitgever Geert van Oorschot, boekhandelaar Jan de Slegte en criticus Kees Fens bekroond. In de tussenliggende jaren organiseert de stichting de uitverkiezing Mooi Marginaal: een deskundige jury selecteert de mooiste marginale drukwerken van de voorgaande twee jaren, die vervolgens tentoongesteld worden op diverse plaatsen in België en Nederland.

Voor de uitreiking was er muziek en een voordracht van Adriaan van Dis.

Foto Laurens van Krevelen ontvangt Laurens Janszoon Costerprijs 2009
Foto Laurens van Krevelen ontvangt Laurens Janszoon Costerprijs 2009
Foto Laurens van Krevelen ontvangt Laurens Janszoon Costerprijs 2009
Foto Laurens van Krevelen ontvangt Laurens Janszoon Costerprijs 2009
Foto Laurens van Krevelen ontvangt Laurens Janszoon Costerprijs 2009
Foto Laurens van Krevelen ontvangt Laurens Janszoon Costerprijs 2009