Haarlem – TNT breidt de serie Mooi Nederland uit met een Haarlems postzegelvel. De feestelijke presentatie van de Haarlemse postzegel was op 12 januari in de Gravenzaal van het Stadhuis.

Voor Haarlem is het verschijnen van de postzegel een bijzondere moment. Het is namelijk de eerste postzegel die de stad Haarlem als onderwerp heeft. Bovendien wordt de postzegel gedrukt door de Haarlemse drukkerij Joh. Enschede. Reden voor Haarlem, die zich de meest gastvrije stad van Nederland mag noemen, voor een feestelijke presentatie.

Het postzegelvel is ontworpen door Joris Smidt van het bureau Ontwerpwerk uit Den Haag. Op de velrand is een schetsmatige plattegrond van de stad afgebeeld, waarin een wandelroute is aangegeven langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Op het vel zijn deze hoogtepunten in silhouet te zien, zoals: de gevels van het Teylers Museum, de Vleeshal en de nieuwe Toneelschuur. Verder staan er de toren van het stadhuis, het standbeeld van Laurens Janszoon Coster en de beeltenis van Frans Hals.

Over de hoogtepunten is veel te vertellen en dat heeft Schmidt gedaan in de vorm van tekstballonnen. Elke tekstballon wijst naar het punt in de route waar je de bezienswaardigheid in werkelijkheid kunt vinden. Met het postzegelvel in de hand zou je de stadswandeling werkelijk kunnen lopen en zo veel te weten komen over oud en nieuw Haarlem.

Ook op de postzegels zijn hoogtepunten uit de geschiedenis van Haarlem afgebeeld. Zo is in het silhouet van de Vleeshal een afbeelding van Frans Hals uitgespaard. Beiden vormen weer een achtergrond voor de molen de Adriaan. Rechts staat de St. Bavo en de tegen deze kerk aangebouwde huisjes. De moderne tijd kijkt om de hoek in de vorm van de Toneelschuur. Het goudkleurige moderne stadswapen van Haarlem geeft de postzegels een officieel tintje.

TNT Post breidt in 2010de postzegelserie Mooi Nederland uit met vijf provinciehoofdsteden: Haarlem, Middelburg, Maastricht, Arnhem en Leeuwarden. De Haarlemse postzegel is alleen verkrijgbaar in Haarlem op de TNT postzegelverkooppunten en via de Collect Club van TNT Post (www.tntpost/collectclub.nl). Alleen het verzamelvel Mooi Nederland 2010 met alle vijf de provinciesteden is opgenomen in de Jaarcollectie Nederlandse Postzegels 2010. Naast het postzegelvel brengt TNT Post een eerstedagenvelop, een postzegelmapje uit, en een set van twee postzegelvellen verpakt in een envelop en een prestigeboekje.