Heemstede – Op maandagavond 1 februari hield D66 Heemstede in het Raadhuis een politieke avond met als gastspreker Tweede-Kamerlid Boris van der Ham. Het Tweede-Kamerlid vertelde over het reilen en zeilen in Den Haag en zijn werk aldaar, over de klimaattop in Kopenhagen en uiteraard het thema ‘duurzaamheid’. Natuurlijk was de bekende D66’er ook in Heemstede om de lokale ploeg een hart onder de riem te steken voor de verkiezingen op 3 maart.

Van der Ham heeft een veelzijdige loopbaan en heeft als één van de weinige politici een acteursopleiding. Boris van der Ham (1973) is sinds 2002 lid van de Tweede Kamer en is een zeer actief politicus. Hij heeft een aantal initiatiefwetten op zijn naam staan op het gebied van milieu, staatsrecht, referenda en dierenwelzijn. Zo nam hij in 2005, samen met politici van Groen Links en PvdA, het initiatief tot het eerste Nederlandse referendum in 200 jaar: over de Europese Grondwet. In de Tweede Kamer houdt Van der Ham zich bezig met Economische Zaken, Natuur & milieu, Europa, Gelijke behandeling, Volkshuisvesting en Integratie, cultuur en media, democratie, drugsbeleid, verkeer en vervoer en vrijheid van meningsuiting.

Onlangs nog sprak Van der Ham zich uit tegen de kersttoespraak van de Koningin over haar negatieve beeld van ‘het vrije individu’-ideaal. Hij vindt dat het ideaal van het vrije individu juist socialer en urgenter is dan welk ideaal ook. Daarbij laat hij zich inspireren door een tekst uit 1665, geschreven door Franciscus van den Ende, een Amsterdams filosoof die o.a. lesgaf aan Spinoza.