Haarlem – Op 3 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen! Daarom heeft burgemeester Bernt Schneiders vandaag, samen met leerlingen, op Lyceum Sancta Maria
het startsein gegeven voor de Haarlemse StemWijzer. Leerlingen die voor het eerst mogen stemmen, vulden als eersten de StemWijzer in. Bij de start waren veel (toekomstige) raadsleden aanwezig.

Om goed voorbereid te kunnen gaan stemmen op 3 maart kunnen inwoners van Haarlem de StemWijzer raadplegen. De StemWijzer is een test met een aantal stellingen over lokale onderwerpen. Wie de test invult krijgt advies welke partij het beste bij de eigen mening past. De in verkiezingstijd populaire website verwacht de komende weken weer miljoenen stemadviezen in het land te verstrekken. Zo’n 52 gemeenten gaan de StemWijzer de komende weken inzetten in hun verkiezingscampagne. Raadplegen kan via internet: www.stemwijzer.nl/haarlem of via de button op de homepage van www.haarlem.nl
Wie thuis geen internet heeft kan de StemWijzer gratis op internet van de bibliotheken in Haarlem raadplegen.

Nieuw in de StemWijzer is de mogelijkheid om al tijdens het invullen de toelichting van partijen per stelling te bekijken. Ook kan de gebruiker na het beantwoorden van de stellingen er voor kiezen bepaalde partijen buiten beschouwing te laten. De nadruk ligt op een overzichtelijke vergelijking tussen de eigen standpunten en de partijstandpunten.
Haarlem heeft het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) opdracht gegeven een StemWijzer op maat te ontwikkelen. De stellingen hebben betrekking op belangrijke verkiezingsthema’s als openbare orde en veiligheid, zorg en welzijn, verkeer en vervoer, burger en bestuur, jeugd en onderwijs. Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel mensen te betrekken bij politiek en samenleving.