Schoorl – De donderdagmiddag opgelaaide brand in het duingebied tussen Bergen aan Zee en Schoorl was donderdagavond weer onder controle, aldus de gemeente Bergen. Het sein brand meester kon tegen 21.00 uur nog niet worden gegeven. De brand woedde in hetzelfde gebied als woensdagavond en -nacht, maar lang niet zo hevig.

De brandweer heeft het gebied omsingeld om te voorkomen dat het vuur zich verder uitbreidt. Er was geen aanleiding om bewoners, zoals woensdag, uit hun huizen te halen.De gemeente roept wel iedereen op weg te blijven uit het getroffen gebied zodat hulpdiensten hun werk kunnen doen. Woensdagavond moesten 450 mensen hun woning verlaten.

Bij het blussen zijn twee Cougar transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht ingezet. Volgens de woordvoerder zijn er bij de branden in hetzelfde gebied vorig jaar ook helikopters ingezet. Er zou ook om hulp voor vrijdagochtend zijn gevraagd.

De brandweer dacht de brand woensdagnacht al onder controle te hebben, maar het vuur laaide donderdagmiddag onverwachts weer op. Dit kwam waarschijnlijk omdat het vuur ongemerkt ondergronds verder brandde en zo plotseling bovengronds weer kon aanwakkeren, aldus de gemeente.

De brand van woensdag legde een groot deel van de Schoorlse duinen in de as. Burgemeester Hetty Hafkamp noemt de brand ,,een natuurramp”. Volgens Staatsbosbeheer was het afgebrande gebied ,,een paradijs voor natuurliefhebbers en een van de mooiste duingebieden van Nederland”. Vorig jaar gingen in dezelfde omgeving nog grotere gebieden in vlammen op door vermoedelijk brandstichting, maar de recente brand is volgens burgemeester Hafkamp vele malen erger. ,,Het getroffen gebied bestond uit historische natuur van buitengewoon hoge kwaliteit. De brand heeft enorm veel schade aangericht”, aldus Hafkamp. ,,Dit is verschrikkelijk.”

Volgens Staatsbosbeheer herbergen de Schoorlse duinen een kleine populatie zeldzame nachtzwaluwen. Ook leven er zwarte spechten. De dienst denkt dat vooral insecten en kleine zoogdieren zijn omgekomen in de brand. ,,De zandhagedissen die hier leven, konden geen kant op.” Ook grote mierenhopen raakten verwoest, terwijl veel bijzondere plantensoorten tot as verwerden.