Haarlem – Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en leider van het onderzoek naar de fouten in het omstreden IPCC-klimaatrapport, opende op 22 mei in Teylers Museum de tentoonstelling Tropisch Nederland. Deze familietentoonstelling is van 22 mei t/m 29 augustus 2010 in Haarlem te zien.

Met de tentoonstelling laat Teylers Museum de temperaturen deze zomer tot grote hoogtes stijgen. Zou het warm genoeg worden om de olifant en aap terug te krijgen? Sluipt de panter straks door onze eigen tulpenvelden? Twee miljoen jaar geleden was het geen probleem om deze dieren hier tegen te komen, vergezeld van hyena’s en bruine beren. Wat van deze dieren rest zijn tanden, kiezen en botten. Van de planten zijn er noten, zaden en stuifmeelkorrels bewaard gebleven. Genoeg om het landschap van toen te reconstrueren. De karavaan van levensechte neushoorns, olifanten, apen en andere exotische dieren doet tropisch Nederland weer helemaal herleven.