Velsen – De Velsense burgemeester Franc Weerwind was afgelopen vrijdag te vinden in de stadsschouwburg. Maar dit keer zat hij er niet als toeschouwer, want hij speelde mee in de cabaretvoorstelling Van Hunnebed tot Hyves.

Op het podium werd in zo’n anderhalf uur tijd naar de volledige Nederlandse geschiedenis gekeken. Natuurlijk gebeurde dat niet al te uitgebreid en was het vooral komisch bedoeld. De rol van de burgemeester in de voorstelling was toegespitst op drie ronden die een paar minuten duurden, waarna de show weer verder ging. Weerwind moest foto’s bij de juiste woorden plaatsen. Verder was het schilderij de Nachtwacht in de verschillende stukjes verdeeld en die moest hij op de goede plek neerzetten. Tenslotte luidde een opdracht om personen aan de juiste uitspraken te koppelen. Natuurlijk hoefde de burgemeester dit niet in zijn eentje te doen en kon hij hulp vragen uit het publiek en aan de twee wethouders die hij had meegenomen. Opvallend was wel dat hij vrij veel vragen die tussendoor gesteld werden, goed beantwoordde zonder gebruik te maken van zijn hulplijnen. Na de laatste ronde werd bekend gemaakt hoeveel punten Weerwind had gescoord. Dat waren er vijftig en daarmee eindigde hij op de eerste plaats van alle gemeenten waar de voorstelling tot nu toe is gehouden.