Haarlem – Op 9 juli heeft de Haarlemse wethouder Rob van Doorn van mobiliteit en duurzaamheid de eerste zelfservice straatstalling in Nederland van OV-fiets in gebruik genomen. Dat deed hij door een OV-fietspas voor de chiplezer in een speciaal geprogrammeerde fietsenstandaard te houden. Klepje openen om de fietssleutel te pakken en wegrijden. Een zelfservice locatie van OV-fiets was nog nooit zo gebruikersvriendelijk! Haarlem beschikt nu over twee straatstallingen, bestaande uit vier fietsenstandaards met elk twee fietsen. Ze staan los op straat, op het Verwulft en het Houtplein bij belangrijke bushaltes. Zo kunnen buspassagiers hun weg in Haarlem gemakkelijk vervolgen per OV-fiets. De ingebruikname is de start van een proef om te kijken of dit type huurlocatie een geschikte manier is om OV-fiets in de binnenstad aan te bieden. De gemeente Haarlem ondersteunt de proef in haar streven klimaatneutraal te zijn in 2030.

Nieuw aan de huurlocatie is dat OV-fietsen in de buitenlucht in een standaard staan. Ook nieuw is dat de huurder alleen zijn OV-fietspas voor een chiplezer hoeft te houden. Zonder verdere voorbereiding kunnen houders van een OV-fietspas op deze manier een OV-fiets huren.

De pilot zal tot ongeveer september worden gehouden. Daarna wordt gekeken of de test geslaagd is en dan zullen ook andere steden in Nederland het voorbeeld van Haarlem volgen.