Schiphol – Het was een drukte van jewelste op en rondom Schiphol voor de eerste landing van de Airbus A380 in Amsterdam. Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld voert al enkele jaren reguliere vluchten uit en heeft al miljoenen passagiers vervoerd, maar toch zag het donderdag in de omgeving van de Polderbaan zwart van de vliegtuigspotters. Schiphol was het 110e vliegveld dat de Airbus heeft aangedaan.

Het vliegtuig dat donderdag op Schiphol is geland was een testtoestel van Airbus. Het toestel was niet ingericht voor het vervoer van passagiers. Zo waren er maar een paar stoelen in de Airbus gemonteerd. Verder waren er een hoop vaten met water ingebouwd, dit voor een simulatie van de verplaatsing van het gewicht in het toestel en wat het effect ervan op het vliegtuig is. Binnen in het toestel waren ook vele computers aangesloten om alles goed te kunnen monitoren. De A380 kan, afhankelijk van de indeling, tussen de 525 en 853 mensen meenemen.

De A380 is 24 meter hoog en heeft een spanwijdte heeft van 80 meter, kan opstijgen en landen op alle banen die ook voor andere grote toestellen geschikt zijn. Een volgeladen A380 mag echter nog niet over het viaduct boven de A4 taxiën als hij van de terminal naar de Polderbaan moet. Dit omdat Rijkswaterstaat eerst nog een certificaat moet afgeven omdat het viaduct nog niet is getest voor dat gewicht. Mocht een volgeladen A380 landen op de Polderbaan of de Zwanenburgbaan, dan moeten passagiers zolang het certificaat nog niet is afgegeven daar uitstappen en vervolgens met de bus naar de terminal worden gebracht.

Maar zover is het nog lang niet, voorlopig was dit een testvlucht waar honderden spotters voor naar Schiphol zijn gekomen om een glimp van het toestel op te kunnen vangen.

Foto’s © Michel van Bergen © 2010