Haarlem – In de week van 26 juli worden in de Zaanenstraat in Haarlem-Noord, twaalf kastanjebomen gerooid. Deze bomen hebben de kastanjeziekte en zijn zo aangetast dat het niet verantwoord is om ze te laten staan. De bewoners van de Zaanenstraat zijn inmiddels geïnformeerd.

De kastanjeziekte kenmerkt zich door bruine teervlekken op de stam en een bast die loslaat. De zieke bomen gaan dood. Er staan drie dode bomen en negen bomen die in zeer slechte staat zijn. Bomen die ziek worden, worden daarna ook aangetast door zwammen. Hierdoor bestaat er gevaar dat ze omwaaien, of dat er dode takken uit de boom breken, met alle gevolgen van dien.

De oorzaak van de ziekte is niet bekend. Vanwege de besmettelijkheid is het nog niet mogelijk om op korte termijn nieuwe (kastanje)bomen te planten, omdat de schimmels waarschijnlijk ook in de grond zitten. Er komen wel nieuwe bomen voor de kastanjebomen terug, maar van welk soort en wanneer is nog niet duidelijk.