Haarlem – De monumentale Melkbrug uit 1886 is terug. Met twee grote kranen van de firma Nederhorst werd de brug woensdag 15 september op zijn plaats gehesen. Het betrof millimeterwerk van de kraandrijvers, want de brug moest op een spil gezet worden waardoor hij een halve draai kan maken.

De brug die oktober verleden jaar van zijn plaats was gehesen voor transport naar Hofman bleek slechter dan eerst was ingeschat. Daardoor liep het herstel vier maanden vertraging op en de kosten stegen met vier ton. Liefst 85% van de brug moest vervangen worden terwijl op 30% was gerekend. Het binnenste gedeelte van de brug is geheel vervangen door nieuw materiaal. De buitenste twee liggers zijn gerestaureerd. Ook de overige brugelementen zoals landhoofden, armleuningen, lantaarnpalen zijn gerestaureerd. Ondanks het vele vervangingswerk blijft de brug de rijksmonumentale status behouden.

De brug wordt waarschijnlijk in de eerste week van oktober in gebruik genomen. De feestelijke officiële opening is woensdagavond 13 oktober.