Haarlem – Vrijdag heeft de commissaris van de Koningin, de heer J.W. Remkes, officieel het gerenoveerde rechtbankcomplex aan de Jansstraat 81 in Haarlem geopend.

Het gerestaureerde rechtbankcomplex bestaat uit vier gebouwen, waaronder twee monumentale panden: het voormalige Bisschoppelijk Museum en het Johezhuis, het 18e eeuwse woonhuis van de directeur van gelddrukkerij Johan Enschedé. Bakers architecten BV uit Utrecht maakte het ontwerp voor de renovatie.

Het doolhof van gangen, trappen en ruimtes is omgetoverd tot een heldere en efficiënt ingerichte binnenruimte. Het opnieuw gebruiken van al aanwezige onderdelen, zoals de fraaie binnentuinen, de twee monumentale panden en de karakteristieke voorgevel van de oorspronkelijke rechtbank van W.C. Metzelaar, hebben gediend als uitgangspunt voor het ontwerp. Daarbij is ook de entree met de monumentale bordestrap weer in gebruik genomen. Voorheen kwamen de mensen via het souterrain binnen. De wachtruimte voor het publiek is verdeeld over twee verdiepingen en geeft toegang tot elf zittingzalen en twee mediationruimtes, variërend in grootte. In het gebouw zijn de sector civiel recht en de sector kanton, locatie Haarlem, gehuisvest.

De Amerikaanse kunstenaar Spencer Finch maakte zes lichtwerken die gebaseerd zijn op de weegschaal van Vrouwe Justitia. Twee grote werken hangen in de twee rechtszalen aan een wand, drie kleinere werken bevinden zich op gangmuren in de wachtruimte. Een zesde werk is verwerkt in het plafond van het met classicistische zuilen gestutte entreeportaal.