Zaandam – Het Zaandamse bedrijf Flexi Tank Solutions is donderdag voor een groot deel door brand verwoest. Politie en brandweer rukten ‘s ochtends omstreeks 11.15 uur massaal uit naar de Noorder IJ- en Zeeweg, het duurde ruim vier uur voordat de brand onder controle was.

De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van de zeer grote brand bij industrieterrein Achtersluispolder. Er vielen geen gewonden. Metingen wezen op asbest in de lucht, in een gebied van circa 200 meter ten westen van het bedrijf. De deeltjes kwamen van het dak. De brandweer gaat – binnen deze cirkel- bedrijven adviseren over eventuele maatregelen. Er werden geen bedrijven ontruimd. Om 11.30 uur waren alle toegangswegen afgesloten, dit ook in verband met de enorme rookontwikkeling.

De brandweer – ook present met blusboot – had in het begin enige moeite om water op te pompen uit de Isaac Baarthaven. Het ondiepe oeverstuk vlakbij het bedrijf Orange Nautical Services bleek dermate dichtgegroeid met riet dat een van de brandweerlieden eerst tot zijn middel het water in moest. Dit om riet te verwijderen zodat de pomp erdoor kon en iets dieper in het water kon worden geplaatst.

Vervolgens kon per minuut circa 12.000 liter water richting brandhaard worden gepompt. Door slangen over een lengte van honderden meters, soms ingedeukt door het gewicht van rondkarrende busjes zoals die van Wilchem Eco Salvage dat zich bezighoudt met ‘milieu-incident management’.

Een medewerker van het bedrijf SCA Packaging maakte zich zorgen over de twaalf trailers van transportbedrijf Albert Keijzer, dichtbij de brand, die waren geladen met karton van zijn baas. Twee van de trailers werden volgens hem door personeel – met gevaar voor eigen leven – net op tijd verplaatst. Hij mocht er zelf niet heen, vanwege de asbest.