Haarlem – De brandweer in Haarlem heeft waterkanonnen neergezet bij de ingang van de ondergrondse parkeergarage De Appelaar aan de Damstraat waar dinsdagavond brand is uitgebroken. De brand woedt op de tweede ondergrondse laag van de parkeergarage. Een fors aantal auto’s staat daar in brand.

Er is veel rookontwikkeling. De brandweer kan daardoor de garage niet in. Volgens een woordvoerster van de brandweer stond de garage vol met auto’s. Door nu de tweede parkeerlaag met behulp van de waterkanonnen geheel onder water te zetten, hoopt de brandweer het vuur te kunnen doven.

Verder hoopt men met behulp van rookafzuigers de enorme dikke rook, die het zich ernstig beperkt, voor een groot deel te kunnen wegzuigen, waardoor er een beter zicht onstaat op de situatie ter plaatse. Toch verwacht de brandweer dat het blussen nog wel eens de gehele nacht zou kunnen duren en dus mogelijk tot in de ochtenduren van woensdag nodig zal zijn.

De politie heeft een flink gebied rondom de parkeergarage afgezet. Twee theaters en een aantal cafés in de omgeving zijn ontruimd. Een aantal bewoners in de omgeving heeft hun huis moeten verlaten.

De gemeente Haarlem heeft voor mensen die een auto in de parkeergarage hadden staan, of voor omwonenden met vragen over de brand een speciaal info-nummer in het leven geroepen. Het nummer is: 023-5115566.