Haarlem – Parkeergarage De Appelaar in Haarlem blijft zeker tot en met donderdag afgesloten voor mensen die er hun auto hebben geparkeerd. Waarschijnlijk blijft de garage daarna nog maandenlang ontoegankelijk.

Volgens de gemeente wordt eerst onderzocht of de constructie van de ondergrondse garage nog veilig is. Uit voorzorg wordt de parkeergarage gestut. Daarna kan de politie onderzoek doen naar de oorzaak van de brand. Op z’n vroegst vrijdag mogen de eigenaren naar hun auto’s.

In de parkeergarage staan zo’n 275 auto’s. Daarvan zijn zeker er 26 door de brand verwoest. De rest van de wagens heeft vrijwel zeker rook- en waterschade opgelopen. De gemeente heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor mensen die hun auto in de parkeergarage hebben staan: 023-5115566.

Oorzaak waarschijnlijk kortsluiting
De brand ontstond hoogstwaarschijnlijk door kortsluiting in de motor van een startende auto. Volgens brandweercommandant Jur van Lieshout is de eigenares van de auto nog op zoek geweest naar een brandblusser. Toen ze deze niet kon vinden, heeft de vrouw 112 gebeld en andere aanwezigen in de parkeergarage gewaarschuwd.

Gebouwen weer toegankelijk
Door de brand moest dinsdagavond de omgeving van De Appelaar worden ontruimd. Dat gold onder meer voor concertgebouw De Philharmonie en theater De Toneelschuur, enkele hotels en restaurants. Ruim tachtig hotelgasten moesten de nacht in een ander hotel doorbrengen. Volgens de burgemeester zijn alle gebouwen in de directe omgeving inmiddels weer toegankelijk, met uitzondering van het gerechtsgebouw dat in elk geval woensdag nog dicht blijft. Geplande rechtszittingen zijn verplaatst naar de rechtbank op Schiphol.