Amsterdam – In Amsterdam is veel politie en ME op de been bij twee demonstraties in de stad. Metrostation Isolatorweg werd rond 14.45 uur afgesloten.

In het Westelijk Havengebied demonstreert de extreem rechtse European Freedom Initiative, een internationale club van verschillende Europese bewegingen. Een daarvan is de omstreden English Defence League (EDL). Zij wilden in eerste instantie op het Museumplein hun steun betuigen aan PVV-leider Geert Wilders, maar dit stond de gemeente niet toe. Amsterdam wees de Generatorweg in het Westelijk Havengebied aan als alternatieve locatie. Wilders zelf liet eerder al weten niet achter die steunbetuiging te staan.

De Amsterdamse politie zet extra agenten in om deze demonstranten uit de buurt te houden van een protest tegen vreemdelingenhaat in de binnenstad. Die demonstratie vindt plaats bij monument De Dokwerker en is georganiseerd door het Platform tegen Vreemdelingenhaat. The Amsterdam Rebel Clowns sluiten zich bij dit protest aan.