Haarlem – Het hele Sinterklaasweekend stond op de Haarlemse IJsbaan volledig in het teken van het nationaal damestoptoernooi Kraantje Lek. Het toernooi om de negenentwintigste editie werd dit jaar gewonnen door Linda de Vries uit Assen. Zaterdag reden de dames een 500 en 1.500m onder winterse omstandigheden met inwaaiende sneeuw en op sinterklaasavond een 1.000 en 3.000m. Tijdens het toernooi konden startbewijzen worden verdiend voor het NK allround dat eind december plaatsvindt in Heerenveen. Linda de Vries werd zesde op de 500m, tweede op de 1.000m, eerste op de 1.500m en stelde haar eindzege veilig met een zesde plaats op de afsluitende 3.000m.

De wedstrijd begon zaterdagavond met een 500m. Met klein verschil wist Anouk van der Weijden te winnen in een eindtijd van 42.05. Tweede werd hier Bo van der Werff op 42.05 voor Lettitia de Jong op 42.11. Lotte van Beek die van te voren door vele als titelkandidaat werd aangemerkt werd op de 500m nog vierde op 42.22 maar moest zich daarna helaas ziek afmelden. Op de tweede afstand van deze avond, die grotendeels met inwaaiende sneeuw werd verreden, de 1.500m won Linda de Vries in 2:08.60 voor Pien Keulstra die tweede werd in een nieuw Baanrecord junioren B 2:08.93. Derde werd hier Annouk van der Weijden in 2:11.29.

Zondagavond rond de klok van half zes kreeg het toernooi een vervolg met de 1.000m. Annouk van der Weijden wist hier na de 500m van zaterdag ook een tweede overwinning te boeken. Zij eindigde in 1:22.39 voor Linda de Vries 1:22.61 en Irene Schouten 1:22.63. Pien Keulstra reed op de 1.000 opnieuw een baanrecord junioren B 1:23.75 zij werd hiermee negende. Na drie afstanden ging Linda de Vries al aan de leiding maar had slechts beperkte voorsprong op haar concurrenten. Yvonne Nauta ook het hele toernooi al sterk rijdend won de laatste afstand, de 3.000m. Janneke Ensing, in 2009 nog de winnares werd hier tweede in 2:25.77 voor Lisette van der Geest in 4:25.84.

Dit jaar was het Kraantje Lek Toernooi tevens een plaatsingswedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap Allround in Heerenveen. De twaalf beste rijders over een klassement over 500, 1.500 en 3.000m mogen hier naartoe. Dit zijn geworden Linda de Vries, Pien Keulstra, Yvonne Nauta, Janneke Ensing, Annouk van der Weijden, Lisette van der Geest, Carlijn Achtereekte, Jorieke van der Geest, Cindy Vergeer, Rixt Meijer, Irene Schouten en Reina Anema.

De Kraantje Lek Trofee is sinds 1981 een Nederlands schaatstoernooi voor vrouwen. De wedstrijd wordt elk jaar in het laatste weekend van november of het eerste weekend van december verreden op de IJsbaan Haarlem. De nationale damestop rijden een mini vierkamp (500, 1500, 1000 en 3000meter). De organisatie van de Kraantje Lek Trofee is al jarenlang in handen van IJsclub Haarlem. De naam Kraantje Lek is ontleend aan de schenker van de Trofee namelijk het gelijknamige restaurant annex uitspanning en speeltuin aan de Duinlustweg 22 te Overveen. Vanuit het verleden is er al een sterke band tussen de schaatsers en het restaurant. Aan de voet van het hoge duin de ‘Blinkert’ waaraan het restaurant Kraantje Lek is gelegen werden, al ver voordat er kunstijsbanen waren, duintrainingen afgewerkt door kernploegen en andere schaatsselecties.