Haarlem – Vrijdag 21 januari was de feestelijke onthulling van de Zimbabwaanse schildering welke is aangebracht aan de onderzijde van de Lange Brug te Haarlem. De schildering is van de Zimbabwaanse kunstenaar Amigo Bondiya en staat in het teken van het verbond tussen Haarlem en haar zusterstad Mutare in Zimbabwe.

De Lange Brug, die in de volksmond de Verfrollerbrug heet, is de belangrijkste verbinding tussen de oostkant van Haarlem en de binnen stad. Maar het is ook een symbolische verbinding tussen Haarlem en haar zusterstad Mutare in Zimbabwe. Dat doet ze doordat sinds deze brug in 1995 gebouwd is er een prachtige Zimbabwaanse schildering aan de onderkant van de brug zit. Kunst als verbinding tussen twee culturen. In 1995 werd deze culturele verbinding gemaakt door een ontwerp van de Zimbabwaanse kunstnaar Chazunguza Chikonzero, kortweg Chiko. Samen met twee andere kunstenaars en vrijwilligers van de stedenband schilderde hij een prachtig schilderij dat iedere passerend schip en de voor de brug wachtende bezoeker begroette.

Vijftien jaar wind en regen van het Nederlandse klimaat hadden de oude schildering aan de onderzijde van de Lange Brug echter sterk aangetast. Sinds vorige maand heeft de brug een nieuwe schildering. Ontworpen door Amigo Bondiya en geschilderd door schildersbedrijf Waterlander. Een jury onder leiding van de bekende Haarlemse ontwerper/theatermaker Rieks Swarte heeft uit twaalf ontwerpen van vijf Zimbabwaanse kunstenaars gekozen. Aan deze ontwerpwedstrijd heeft het ABC architectuurcentrum najaar 2010 een tentoonstelling gewijd.