Zandvoort – Op diverse locaties in Zandvoort, Heemstede en Bloemendaal zijn dinsdag huiszoekingen gedaan in verband met het mogelijk hebben van een hennepplantage. Ruim 60 mensen hebben zich dinsdagochtend om 7 uur verzameld op het politiebureau in Zandvoort om de panden te bezoeken waar zich vermoedelijk een kwekerij bevind.

Na een korte briefing gaan twee teams op pad om de verschillende locaties af te gaan. Bij het eerste pand aan de Schelp in Zandvoort gaan agenten rond het pand staan en kloppen aan. In eerste instantie doet er niemand open maar via een achterdeur doet de bewoner voor de politie open. Na overleg met de bewoner gaan de agenten naar binnen om een kijkje te nemen. Het blijkt loos alarm, binnen in de woning bevind zich geen hennepplantage. De groep gaat door naar een volgend pand waar zich mogelijk een plantage bevind.

Ondertussen is er door de tweede groep wel een plantage aangetroffen in een woning aan de Zandvaartkade in Heemstede. De plantjes blijken al te zijn gerooid maar de resten zijn voldoende aanleiding voor de politie om ook deze kwekerij te ontmantelen. Het blijkt niet de eerste keer te zijn dat er zich in deze woning een kwekerij bevind, ook in 2007 heeft de politie er een hennepplantage aangetroffen. Alles wat in de kwekerij aanwezig is, wordt zorgvuldig in kaart gebracht om het geld wat aan de kwekerij is verdiend te kunnen terugvorderen van de bewoners. De politie berekend dat de opbrengst per oogst op zo’n 7700 euro moet liggen. Later op de dag is bekend geworden dat de bewoners binnen enkele dagen hun huurwoning moeten verlaten.

Het eerste team gaat naar de Marnix van Sint Aldegondestraat in Zandvoort. De bewoner van het pand is niet aanwezig en dus boort een speciaal bedrijf het slot uit de voordeur zodat de politie naar binnen kan. Het kost even om de deur op te krijgen. Eenmaal binnen blijkt het echter loos alarm, er is geen plantage binnen aanwezig. De man die het slot uit de deur heeft geboord wacht een nieuwe klus: Er mag weer een nieuw slot in. De deur wordt voorzien van een papier waarop de bewoners kunnen lezen dat de nieuwe sleutel op het politiebureau is af te halen.

In de Lorentzstraat heeft de politie meer geluk. In een flatwoning op de derde etage wordt een uitgebreide plantage opgerold. Nadat de woning is gecontroleerd gaat een team naar binnen. De elektriciteit wordt door Liander bekeken. Via een computer programma komt er een berekening van de waarde van deze ongeveer 16 vierkante meter aan plantjes met een geschatte opbrengst van 11.300 euro per oogst. Nadat alles binnen is gefotografeerd voor het rapport stellen agenten met een speciale kit het DNA materieel veilig wat er zich in de woning bevind. Daarna kan een bergingsbedrijf met de demontage van de kwekerij beginnen.

Al met al zijn er op deze rooidag 11 panden bezocht waarvan er zich in 4 een kwekerij bevond. Totaal zijn er negen personen aangehouden en is er een bestelbus in beslag genomen.