Haarlem – Rond het Raaksgebied in het centrum van Haarlem is donderdagmiddag een aantal woningen en een hotel ontruimd, nadat een deel van een hijskraan was losgeraakt.

De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk de harde wind, aldus de politie. De kraan werd net ingeklapt toen een deel ervan knakte. Het onderdeel van de kraan waait hierdoor heen en weer, waardoor er direct gevaar dreigt voor de directe omgeving. Doordat de kraan instabiel was geworden, dreigde deze bovendien om te vallen.

De kraan heeft het dak van een appartementencomplex tegenover de bouwplaats geraakt. Daar zit een gat in, maar de schade schijnt mee te vallen. Er is volgens de politie niemand gewond geraakt. Wel is de machinist mogelijk in shock naar het ziekenhuis gebracht.

Ook de directe omgeving van de parkeergarage Raaks, waar de kraan staat, is afgesloten. Zo’n dertig tot veertig bewoners werden enkele uren opgevangen in een café in de buurt. Zij konden in de loop van de avond terug naar huis.

De kraan is aan het begin van de avond gedemonteerd en afgevoerd. De aannemer zei te verwachten dat de bouw binnen afzienbare tijd kan worden hervat.