Bloemendaal – Kader Abdolah schrijft het Boekenweekgeschenk 2011. Abdolah (Iran, 1954) maakte zich op latere leeftijd de Nederlandse taal eigen en zijn werk behoort inmiddels tot de top van de Nederlandse literatuur.

De Boekenweek 2011 zet het levensverhaal centraal. Dit onder het motto Curriculum Vitae – Geschreven portretten. De Boekenweek 2011 vindt plaats van woensdag 16 maart t/m zaterdag 26 maart.

Kader Abdolah (pseudoniem van Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani) debuteerde in 1993 met De adelaars. Na zijn romans De reis van de lege flessen (1997) en Spijkerschrift (2000) brak hij bij het grote lezerspubliek door met Het huis van de moskee (2005) dat een oplage kent van ruim 300.000 exemplaren. Bij het verschijnen – in 2008 – van de Franse vertaling van dit boek bij Gallimard werd hem de prestigieuze Franse onderscheiding Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres toegekend.

In datzelfde jaar publiceerde Abdolah De boodschapper en De Koran, twintig jaar nadat hij als politiek vluchteling naar Nederland kwam. In 2009 reikte de Rijksuniversiteit Groningen een eredoctoraat uit aan Abdolah, ‘een schrijver die willens en wetens tussen twee werelden staat, het milde gezicht van de islam wil laten zien en op deze wijze bijdraagt aan het huidige publieke debat over religie in de openbare ruimte’. In 2000 is hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij heeft inmiddels 15 titels uitgegeven.