Haarlem – Op een alternatieve locatie in Haarlem vond woensdagavond de omstreden Willem Arondéuslezing plaats. De lezing van cultuurhistoricus en publicist Thomas von der Dunk werd eerder afgelast, onder druk van de PVV, aldus het Platform Stop Racisme en Uitsluiting.

De lezing werd vijf jaar geleden in het leven geroepen om relevante maatschappelijke thema’s scherp te analyseren en te benoemen. De organisatie is jaarlijks in handen van de provincie Noord-Holland. Dit jaar besloten de leden van CDA en VVD uit de provinciale werkgroep de lezing af te gelasten, omdat de PVV te veel bekritiseerd zou worden.

De leden van GroenLinks, PvdA en SP vonden het afschaffen ”een aanslag op een open en stimulerende debatcultuur” die thuishoort in het hart van de democratie. Tijdens de lezing op de alternatieve locatie in de Haarlemmerhout tegenover het provinciehuis komen ze naast Thomas von der Dunk woensdag aan het woord.