Haarlem – Het is eind deze maand precies 100 jaar geleden dat vliegtuigbouwer Anthony Fokker met zijn Spin voor het eerst boven Haarlem vloog. Hij steeg op 31 augustus 1911 op vanuit een weiland, vloog een rondje om de St. Bavokerk aan de Grote Markt en landde vervolgens weer heelhuids in het Kleverpark.

Dinsdagochtend vroeg arriveert een oude Spin uit 1936 in Haarlem vanuit het luchtvaartthemapark Aviodrome. Dit exemplaar is vanaf woensdag het pronkstuk op de tentoonstelling Het Fokker Concept in de St. Bavokerk. De expositie, die tot en met 3 september is te zien, laat aan de hand van historische filmbeelden en foto’s zien hoe Fokker zich na de eerste vlucht heeft ontwikkeld.

De Spin kwam rond acht uur de Grote Markt opgereden in een grote vrachtwagen. Nadat de wagen de markt op was gereden werd deze in de Lepelstraat geparkeerd. Het zeil ging van de wagen en de Spin kon eruit worden gehesen. Na wat meten leek het er even op dat de Spin niet in een keer naar binnen zou gaan, het gevaarte bleek namelijk enkele centimeters te breed te zijn. Na wat passen en meten ging eerst de achtervleugel de St Bavo in waarna de rest van het vliegtuig, deels wat schuin, naar binnen kon worden gereden.

Het vliegtuig is dinsdagmiddag helemaal verder in elkaar gezet waarna de tentoonstelling met de Spin vanaf morgen in de St Bavo is te bewonderen.