Haarlem – Zondag 30 oktober 2011 om 13.00 uur is de route Napoleon bezoekt Kennemerland officieel in gebruik genomen.

Op de binnenplaats van Paviljoen Welgelegen vuurde Saluut Batterij Amsterdam 3 één kanonschot af ontstoken door de Haarlemse cultuurwethouder Pieter Heiliegers. Prachtig om te zien dat onze Haarlemse cultuurwethouder helemaal in zijn rol zat. Met de rechterhand gelijk Napoléon in de revers stak hij het kanon af. Een werkelijk daverende knal volgde.

Daarna kon de route worden gewandeld onder leiding van een gids of door middel van een QR-code. De wandeling, die op elk moment van de dag te maken is, gaat langs de plekken en gebouwen die door Napoleon en Marie-Louise zijn bezocht.

Aan de Haarlemse Grote Markt staan al drie panden die verband houden met Napoléons aanwezigheid namelijk het stadhuis, de Hoofdwacht, en de Grote Kerk.

Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat keizer Napoleon Bonaparte de Hollandse gebiedsdelen van zijn uitgestrekte keizerrijk bezocht. Met keizerin Marie-Louise logeerde hij in Amsterdam en maakte van daaruit tussen 9 oktober en 24 oktober 1811 verschillende inspectiereizen door wat nu de provincie Noord-Holland is. Om dit te herdenken heeft Oneindig Noord-Holland langs de historische plekken vijf Napoleon-routes uitgestippeld. Iedereen kan nu in de voetsporen van Napoleon treden.