Haarlem- Stem in de Stad organiseerde donderdagavond 29 december een stil fakkelprotest op de Grote Markt. Hiermee vroeg Stem in de Stad aandacht voor de, vaak zinloze, detentie van (uitgeprocedeerde) asielzoekers en papierloze migranten. De fakkels moeten in deze tijd rond Kerst even het licht voor hen doen oplaaien.

In de afgelopen weken voor Kerst zijn 3 mensen, allen betrokken bij de afdeling asielzoekers en het Wereldhuis van Stem in de Stad, kort na elkaar in Haarlem opgepakt en vastgezet in afzonderlijke detentiecentra te Zeist en Rotterdam.

Namen werden op de Grote Markt niet geroepen om deze mensen niet verder in problemen te brengen. Het zijn vredelievende mensen die in het verleden uit oorlogsgebieden zijn gevlucht. Ze hebben niets misdaan. Maar in Nederland kunnen asielzoekers en papierloze voor onbepaalde tijd in vreemdelingenbewaring worden geplaatst. Officieel als laatste “redmiddel” van de overheid om hen ter beschikking te houden voor terugkeer.

De praktijk van Stem in de Stad leert echter dat het land van herkomst terugkeer vaak afwijst. Na maandenlange detentie worden deze mensen dan onverrichter zaken weer door de overheid op straat gezet en keren ze terug naar Haarlem. Dit maakt hun detentie zo zinloos en triest.