Haarlem – Ondanks de kou bezochten dit jaar ruim 130.000 bezoekers de tweeëndertigste editie van Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout in Haarlem.

De aftrap van het oudste bevrijdingsfestival van Nederland werd gegeven door een optreden van Wooden Saints en vanaf dat moment stroomde het Haarlemse Vlooienveld vol met bezoekers en met het optreden van Spinvis konden er al niet veel meer bij. De presentatie van het festival lag in handen van het Haarlemse duo Speelman en Speelman die het publiek warmhielden tot aan de slotact.

Terwijl het Houtpodium terugblikte met muziekstijlen van Rilan & The Bombardiers, het canadese The Sheepdogs, Echo & The Bunnymen, en natuurlijk Kid Creole en -zijn immer sexy- Coconuts, kwam de wat meer eigentijdse muziek aan bod in het Haarlemse Frederikspark.

De Nederhop van de Jeugd van Tegenwoordig op het Houtpodium, werd daar aangevuld door de populaire Gers Pardoel en Sef. Rebel Soul Collective en Bart B More zorgde uiteindelijk voor een dansende massa bij het Jupilerpodium.

Bevrijdingspop Haarlem blikt terug op een zeer geslaagde 32ste editie. Het hoogtepunt werd gevormd door het optreden van Nick en Simon die om ‘5 voor 5 ‘ de vrijheid doorgaven aan heel Nederland via een live-schakeling met de 14 bevrijdingsfestivals in Nederland met daarbij indrukwekkende toespraken van Linda Barry, Marlies Dijkstra en Nel Opmeer.

Jaarlijks is Bevrijdingspop Haarlem de climax van de officiële overgang van het bewust herdenken op vier mei naar het vieren op 5 mei.