IJmuiden – De politie beëindigt dinsdagochtend een actie van Greenpeace bij een grote trawler in de haven van IJmuiden. Er zijn inmiddels twee actievoerders aangehouden, meldde een woordvoerster van de politie. Agenten zijn aan de slag om twee andere actievoerders te arresteren, die zich hebben vastgemaakt aan trossen waarmee het schip aan de kade ligt.

De betogers zaten al dagenlang vast aan de trawler Margiris. De scheepsschroef was met een ketting vastgezet. Met de actie wilde Greenpeace voorkomen dat het Nederlandse vissersschip uitvaart naar Australië, waar het kwetsbare visgronden zou gaan bevissen. Volgens de milieuorganisatie stond het schip op de rol om afgelopen woensdag te vertrekken, maar is dat verplaatst naar dinsdag.

Rederij Parlevliet & Van der Plas is eigenaar van het schip. De Pelagic Freezer-trawler Association (PFA), waar de rederij lid van is, stelde maandag dat de organisatie het belang van duurzame visserij omarmt en zich aan internationale en Europese afspraken houdt.