Zandvoort aan Zee – Deze nacht was er ‘Zeevonk’ bij de kust aan Zandvoort aan Zee te zien.

De zeevonk of Noctiluca scintillans is een dinoflagellaat van 0.5 tot 1 millimeter groot die voorkomt in zeewater. In het voorjaar en het begin van de zomer geeft hij door bioluminescentie licht bij beweging. Dit zorgt voor lichteffecten in de golven, in de voetsporen van strandwandelaars, en rond mensen die zwemmen in de zee.

De zeevonk komt ook voor in de Noordzee. Deze luminescente effecten kunnen dus ook in België en Nederland worden waargenomen, voornamelijk bij warm weer en in ondiep water.

De zeevonk ziet eruit als een klein doorzichtig ballonnetje met een staartje aan de achterkant. Met zijn grootte van een halve tot één millimeter is de zeevonk een relatief grote alg. De luminescente reactie wordt veroorzaakt door het pigment luciferine en het enzym luciferase wanneer deze in aanraking komen met zuurstof.

(bron Wikipedia)