Haarlem – Voor het eerst is in Nederland een tentoonstelling te zien over Rafaël. Vanaf vrijdag kunnen bezoekers bij het Teylers Museum in Haarlem zien hoe de Italiaanse renaissanceschilder, die in 1520 op 37-jarige leeftijd overleed, zich artistiek heeft ontwikkeld.
Eerste overzicht kunst Rafaël te zien in Haarlem

Het Teylers Museum werkte voor de tentoonstelling samen met het Albertina Museum in Wenen. De twee musea ontdekten in hun onderzoek in aanloop naar de expositie dat drie tekeningen in de Haarlemse collectie kunnen worden toegeschreven aan Rafaël. Eerder werd aangenomen dat de werken door leerlingen in zijn atelier werden vervaardigd.

Ook de aanwezigheid van twee schilderijen van de Italiaanse meester is volgens het museum uniek. Vanwege hun kwetsbaarheid worden ze zelden uitgeleend. Het is de eerste keer dat schilderijen van Rafaël te zien zijn in een tentoonstelling in Nederland, meldt het museum.

De kunstschilder, die werd beïnvloed door Michelangelo en Leonardo da Vinci, gold als een van de groten van zijn tijd. Hij voorzag onder meer de privévertrekken van de paus van fresco’s. Het Haarlemse museum kwam in bezit van zijn tekeningen toen het in de achttiende eeuw een collectie met zestienhonderd Italiaanse tekeningen kocht.

Teylers Museum bezit nu twaalf aan Rafaël toegeschreven tekeningen. Het Rijksmuseum in Amsterdam en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam bezitten elk een tekening van de meester.