Zandvoort – Een vrachtschip is zondagavond in problemen gekomen voor de kust van Zandvoort.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) meldt dat het schip, de Ocean Victory, de ketting van een navigatieboei in de schroef heeft gekregen en daardoor stuurloos is geworden.

De 170 meter lange bulkcarrier kwam rond 19.15 uur, kort na vertrek uit IJmuiden, in de problemen. Rond 22.00 uur slaagden sleepboten er in om na een eerste mislukte poging sleepkabels over te brengen. Maar toen ze het schip wilden gaan slepen brak de kabel. Ook een tweede kabel brak. Een helikopter probeerde een nieuwe lijn aan boord te brengen, maar die spoelde van het dek en kwam terecht in de schroef van een van de sleepboten. Een derde sleepboot is daarom komen helpen vanuit IJmuiden.

Ook een nieuwe poging om een sleeplijn aan boord te brengen mislukte rond middernacht.

Inmiddels lijkt het anker het schip toch te behoeden voor vastlopen op de kust. Mogelijk ligt het schip ook op een zandbank en moet het ballasttanks lozen als de sleepverbindingen zijn gemaakt.

Het werk wordt bemoeilijkt door de harde wind en de hoge golven (4 meter). De KNRM van Zandvoort is ook uitgerukt en staat klaar bij de waterlijn.

Het schip lag aanvankelijk ongeveer zes kilometer uit de kust. De Ocean Victory, die leeg is, heeft twintig bemanningsleden aan boord. Volgens de Kustwacht is er geen reden om hen van boord te halen. Het schip vaart onder Panamese vlag.

Bron tekst: RTV-NH