Koningin Beatrix opent jubileumexpositie Frans Hals MuseumHaarlem – Koningin Beatrix was vrijdagmiddag in Haarlem om de jubileumexpositie in het Frans Hals Museum te openen.

De expositie markeert het 100-jarig bestaan het Frans Hals Museum. De tentoonstelling ‘Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan’ toont werken van Frans Hals te midden van schilderijen van bekende voorgangers en tijdgenoten. De schilderijen zijn afkomstig uit onder meer The National Gallery in Londen, het Prado in Madrid, het Louvre in Parijs en diverse particuliere collecties.

De tentoonstelling laat onder andere zien voor welke keuze de 16e-eeuwse kunsttheoreticus Karel van Mander, de leermeester van Hals, schilders plaatste: schilderen op een verfijnde manier zoals bijvoorbeeld Brueghel of met ruwe penseelstreken zoals Titiaan en Tintoretto. De tentoonstelling toont schilderijen van Hals waarin zijn penseelwerk en de mimiek van zijn figuren vergeleken wordt met soortgelijke stukken van onder anderen Van Baburen, Rembrandt, Jordaens en Van Dyck.

De tentoonstelling is van 23 maart tot en met 28 juli in het Frans Hals Museum te bezichtigen.