20130323_kerk_01-150Haarlem – Op zaterdagavond 23 maart zijn de drie brandweermannen herdacht die tien jaar geleden om het leven kwamen bij de brand van de Koningkerk.

De belangstelling bij het monument was groot ondanks de snijdende koude wind met een gevoelstemperatuur van -10 graden. Het was deze zaterdagavond de laatste officiële herdenking op de plek waar de drie brandweermannen door een omvallende muur van de Koningkerk werden bedolven.

Burgemeester Bernt Schneiders sprak over “in Haarlem volgde de donkerste week van het begin van deze eeuw” en “als samenleving mogen wij ongelooflijk trots zijn en diep respect hebben voor onze brandweermensen die dag en nacht klaar staan om hulp te verlenen, daarbij grote risico’s willen nemen en soms zoals dat op dat dramatische moment hier tien jaar geleden met de dood moeten bekomen”.

Familieleden, collega’s en vrienden van de om het leven gekomen brandweermannen, Ben Hannenberg (47), Renz Knipper (45) en Douwe van Kooten (48) maar ook omwonenden van de kerk legden bloemen bij het monument dat ter nagedachtenis van de brandweermannen in de Johan de Breukstraat is geplaatst.