MSD loog over hormonenHaarlem – Het farmaceutische bedrijf MSD heeft zwangere vrouwen in Brazilië die urine afstaan voor onderzoek, jarenlang misleid.

De vrouwen werd verteld dat de hormonen in de urine worden gebruikt om geneesmiddelen te maken voor vrouwen die problemen hebben met zwanger worden. In werkelijkheid werden de hormonen uit de urine gebruikt om medicijnen te maken die de vruchtbaarheid bij varkens vergroten, schrijft de Volkskrant.
Urine

Fabrikant MSD (voorheen Organon) geeft toe dat de Braziliaanse vrouwen niet juist zijn ingelicht. Het moeders-voor-moeders-programma in Brazilië loopt sinds 1986.

Tot die tijd werd urine van Nederlandse zwangere vrouwen gebruikt om het varkensmedicijn PG600 te maken. Vrouwen dreigden in 1985 te stoppen met het afstaan van urine als die niet uitsluitend werd gebruikt voor de ontwikkeling van medicijnen voor mensen.

Het inzamelen voor het varkensmedicijn is een paar jaar geleden gestopt. De farmaceut zegt nu bezig te zijn met het ontwikkelen van een programma waarin vrouwen wél wordt verteld dat hun urine wordt gebruikt voor het vergroten van de vruchtbaarheid van varkens.