Reparatie balgstuw Ringvaart HaarlemmermeerHaarlemmermeer – De balgstuw in de Ringvaart ter hoogte van Kanaaldijk 32 bij Aalsmeer, is aan reparatie toe. Daarom moet het uit het water getakeld worden. Dat gebeurt op vrijdag 14 maart om 10.00 uur door een hoge kraan die zelfs op de radar van Schiphol zichtbaar is.

Wateroverlast tegengaan

De balgstuw is een met water vulbaar kussen van 30 meter lang en 6 meter breed dat bij een doorbraak in de Ringdijk het toestromende water uit de omliggende meren en plassen tegenhoudt. Met die kunstmatige dam wordt dan de ergste wateroverlast tegengegaan. Het ligt al veertig jaar lang in een bekisting op de bodem van de Ringvaart. In die tijd is de balgstuw regelmatig getest. Bij de laatste test bleek hij niet op een juiste wijze terug te vouwen in de behuizing. Daarom is het op dit moment niet bruikbaar. Om wateroverlast in de tussentijd te voorkomen, maakt het hoogheemraadschap van Rijnland gebruik van stortsteen en zeecontainers.

Terugplaatsing

Pas als het apparaat op de waterkant ligt, kan de schade worden beoordeeld. De gerepareerde balgstuw wordt waarschijnlijk in de winter van 2014/2015, buiten het vaarseizoen om, teruggeplaatst.