Haarlem – Op zaterdag 21 oktober wordt het Holland Mannenkoren Festival gehouden in Haarlem. Nooit eerder zongen zoveel mannenkoren in de stad. Bijna 700 mannen laten hun stemmen schallen. Het festival wordt op twee plaatsen gehouden: in de Grote of St. Bavokerk en in de Groenmarktkerk. Voor het eerst in jaren is een dergelijk groot mannenkorenfestival weer plaatsvindt in de provincie Noord-Holland.

Uit heel Nederland komen maar liefst 18 koren naar Haarlem om van zich te laten horen. Onder meer zijn de mannenkoren uit Zandvoort, Zutphen en Leerdam te horen. Twaalf koren doen mee aan het concours dat verbonden is aan dit festival. Zij laten zich door een professionele jury beoordelen. Daar komt uiteraard een winnaar uit. De prijsuitreiking vindt plaats in de St. Bavokerk.

Niet oud-bollig
“Wij zijn trots dat we dit mannenkoren festival mogen organiseren”, zegt Bert Koopman, voorzitter van het organiserende koor Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap. “Het is een uitermate goed moment om kennis te maken met de mannenkorenzang. Dat dit niet oud-bollig is, blijkt wel uit de ledengroei die wij het afgelopen jaar hebben doorgemaakt. Maar liefst 11 nieuwe zangers hebben we verwelkomd. Ik ben er trots op dat al onze mannen meehelpen om deze dit festival tot een succes te maken.”

700 mannen zingen slotlied
Zang en Vriendschap treedt ook op. Dat doen zij rond 17:15 uur tijdens het juryberaad. De dag wordt afgesloten met het zingen van een gezamenlijk slotlied; Landerkennung van Edvard Grieg. Een uitsmijter van jewelste, want bijna 700 mannen gaan deze mannenkoorklassieker in de Bavo zingen.