Haaarlem – Hoe ruikt XTC eigenlijk? Daar kunnen Haarlemmers en bezoekers van de binnenstad op zaterdag 7 december achter komen. Een speciaal promotieteam laat met het parfum Xtacy het winkelend publiek kennis maken met de geur van XTC. Dit kan de gemeente en de regio helpen bij het opsporen van XTC-productielocaties en drugsdumps. De productie van drugs en dumping van chemisch drugsafval veroorzaakt voor mens en natuur ernstig gevaar. De aanpak hiervan is dan ook noodzakelijk. Haarlem heeft daarbij de ogen, oren en neuzen van de bewoners en bezoekers heel hard nodig!

Ook Haarlem en de regio Noord-Holland krijgen in toenemende mate te maken met de problematiek van drugsproductie en -dumping. De afgelopen acht maanden hebben in Noord-Holland 14 dumpingen van chemisch afval plaatsgevonden, waarvan een aantal in de buurt van Haarlem. Door burgers kennis te laten maken met de kenmerkende (anijs)geur van XTC wil de gemeente hen uiteindelijk aanmoedigen om bij vermoeden van een drugsproductie en/of drugsdumping melding te doen bij de politie.

Burgemeester Wienen: “Het is van groot belang dat we optreden tegen de productie en dumping van drugs. De aanwezigheid van productie- en dumpinglocaties in de buurt van woningen en bedrijven is zeer gevaarlijk. Het risico op brand en ontploffingsgevaar is groot en vormt tevens een ernstige bedreiging voor de gezondheid van mens en natuur. Criminelen die dit veroorzaken moeten aangepakt worden. Steun van het publiek is daarbij belangrijk”.

Het parfum Xtacy is ontwikkeld door het Openbaar Ministerie en wordt in Haarlem in het kader van de aanpak drugsproductielocaties van het programma Aanpak Ondermijning Noord Holland ingezet.

Burgemeester Jos Wienen van de gemeente Haarlem was zaterdagmiddag op de Grote Markt in Haarlem aanwezig en heeft kunnen ruiken bij het promotieteam.